WelCoME !

hi... love ! aku masih disini

Wednesday, 30 January 2013

migrain

Assalamualaikum,..

dah brapa hari ni su migrain..kuat sgt smpai nak bukak mata pun skit,..jalan pun macam nak tumbang terbalik..su da pegi klnk pagi td,..tp ubat tu langsung tak berfungsi la...kata doktor ubta tu kuat dri yg sblmnya,tp xde ape pun..urmmm,..keje smua terganggu,dgn muntah2 lg..ok,su ade search ckit2 kat internt..ni su share kat korang pasal migrain keh !

MIGRAINE


Migrain juga dikenali sebagai hemikrania, perkataan Greek yang membawa maksud sebelah tengkorak. Ia juga dikenali sebagai vascular headache.Sakit kepala yang berlaku berulang, berdenyut-denyut selalunya terjadi sebelah kepala sahaja. Ada juga yang bermula di sebelah kepala sahaja dan kemudiannya melarat kedua-dua belah kepala. Dalam kes yang teruk, migrain menyebabkan pening (nausea), muntah, cirit-birit, pengekalan cecair badan (retention of fluid) dan sensitif kepada bunyi dan cahaya. Jenis-jenis migrain yang utama1 - Classic migraineLebih kurang 10% hingga 15% pesakit migrain mengalami migrain jenis ini. 10 hingga 30 minit sebelum berlakunya migrain, tanda-tanda awal (warning) berlaku. Tanda-tanda ini dikenali sebagai aura atau prodrome dan ia berlaku selama 5 - 15 minit. 

Tanda-tanda aura ini adalah seperti berikut: terlihat cahaya terang (bright spots), garisan zigzag (zigzag lines), penglihatan berganda (double vision), buta sementara (temporary blindness), kebas (numbness), kepala terasa berpusing (dizziness), pening (drowsiness), sukar bercakap (slurred speech) dan keliru (confusion). Selepas tanda-tanda ini hilang, migrain mula menyerang.Aura dikatakan disebabkan oleh saluran darah yang menghantar darah ke otak dan tisu sekelilingnya mengecil sementara, jadi menghad penghantaran darah ke bahagian tersebut. Ini menyebabkan gangguan pada saraf rasa dan pengawalan motor.


 Bagaimanapun ada juga yang mengatakan bahawa aura bermula di sistem saraf – satu fenomena yang dikenali sebagai “spreading depression of the cortex”. Ada kajian yang menunjukkan bahawa pengaliran darah hanya bertambah beberapa jam selepas aura terjadi dan sakit kepala bermula.2 - Common migraineTanpa amaran awal terlebih dahulu seperti classic migrain. Lebih biasa terjadi. Sebab-sebab terjadinya migrainIa berlaku bila saluran darah mengembang dan mengecut dengan cepat. Migrain juga dikaitkan dengan proses pembengkakan (inflammasi). Kenapa ia berlaku sedemikian masih belum dikenalpasti secara jelas. Bagaimanapun, beberapa perkara penting yang menyebabkan fenomena ini berlaku adalah seperti yang dinyatakan di bawah:KeturunanSaluran darah individu tertentu tidak begitu sensitif kepada kesan-kesan penyejukan (effect of cooling). Membran platlet pula tidak mampu mengekalkan serotonin dengan effektif (serotonin adalah bahan kimia dalaman yang boleh mengecutkan saluran darah).


PemakananMakanan yang mengandungi monosodium glutamate MSG (seperti Ajinomoto), cheese, nitrate, coklat, kekacang, alkohol dan aspartame boleh menyebabkan migrain. Ada antara makanan ini yang mengandungi tyramine atau phenylethylamin yang boleh bertindak mengembangkan saluran darah, jadi menyebabkan migrain. Kemungkinan juga makanan ini menyebabkan reaksi allergik yang akan menyebabkan migrain.

 Diet yang menurunkan kandungan gula dalam darah mungkin menyebabkan migrain.Ini kerana kandungan gula yang rendah menyebabkan saluran darah mengembang. 
Tidak makan atau lambat makan mengikut waktu juga boleh menyebabkan terjadinya migrain.
 Orang yang kerap meminum minuman yang mengandungi kaffein seperti kopi, teh, nescafe, coca-cola dsb selalu menghadapi “caffeine withdrawal syndrom” bila mereka cuba menghentikan tabiat mereka secara mendadak.
 Sindrom ini sama dengan migrain. Ini adalah kerana kaffein menyempitkan saluran darah, dan pemberhentiannya akan menyebabkan saluran darah mengembang.
 HormonTurun naik hormon wanita, oestrogen, dikaitkan dengan kejadian migrain.
 Migrain mungkin tidak disebabkan oleh oestrogen secaraterus, tetapi disebabkan oleh paras oestrogen yang tidak menentu naik dan turun:Mengandung. 
Selalunya kejadian menurun semasa mengandung.
 Haid. Ramai wanita yang mengalami migrain sebelum, semasa dan selepas datang haid.
 Pil perancang. Ada pil perancang yang mengandungi oestrogen. Ini boleh menyebabkan migrain. 
Menopause (putus haid). 
HRT (hormone replacement therapy) yang menggunakan hormon termasuk oestrogen menyebabkan mereka yang mengambilnya mengalami migrain.
 Cara hidupBerlaku pertukaran dalam masa tidur dan jaga. 
Terlebih atau terkurang tidur juga menyebabkan migrain.
 Pemakanan yang tidak teratur (lihat di atas).
 Pengambilan ubat.Ubat yang menyebabkan saluran darah mengembang boleh menyebabkan migrain.
 Begitu juga dengan beberapa persediaan herba seperti yang mengandungi ginkgo biloba. 
Penggunaan berlebihan ubat migrain juga boleh menyebabkan migrain.


 Penyebab-penyebab lainPerubahan cuaca. Cuaca terang matahari atau lampu. 


Bunyi bising yang kuat.


 Bau yang kuat.


 Menonton tv


 memandang skrin komputer dengan lama


Stress dan tekanan emosi.


Sesetengah orang mengalami migrain selepas menghadapi tekanan emosi dan sesetengahnya semasa menghadapi tekanan emosi.


 Jantina.

 Perempuan lebih kerap (tiga hingga empat kali lebih kerap berbanding lelaki).

 Merokok.  


RawatanRawatan tanpa ubat-ubatan


Menghadkan pemakanan dan makan secara teratur. 


Perempuan yang menghadapi migrain sebelum haid perlu mengurangkan pemgambilan garam kerana garam boleh menyebabkan fluid retention (lihat di atas).


 Pengurangan stress seperti senaman yang kerap dan teratur dan mengamalkan teknik-teknik untuk mengurangkan tegangan badan. 


Kenakan benda yang panas seperti menggunakan botol air panas ke tempat yang sakit. Kenakan benda yang sejuk seperti beg yang mengandungi ais. 


Cara hidup yang lebih teratur seperti makan secara teratur dan dapatkan tidur yang cukup. 


Baring di tempat yang gelap dan senyap pada permulaan migrain.


 Biofeedback. 


Pesakit diajar mengawal pengembangan dan pengecutan otot dan saluran darah. 

Teknik ini lebih berkesan jika diajar kepada pesakit kanak-kanak.

 Rawatan lain yang mungkin boleh menolong anda ialah refleksologi (urut saraf kaki)


 Petua orang-orang tua seperti basahkan bahagian bawah (iaitu dari kaki ke badan dan ke kepala) dahulu 

semasa anda mandi mungkinjuga berkesan.

 Rawatan menggunakan ubat-ubatan - ubat pemberhenti migrainVasocontrictors


 Ergotamine dan dihydroergotamine mengecutkan saluran darah.


Penting untuk mengambilnya pada permulaan migrain.

 agonist seperti Sumatriptan, Naratriptan, Zolmitriptan, Rizatriptan. Ia berfungsi dengan bertindak menggantikan fungsi serotonin. Isometheptene. Kombinasi aspirin + acetaminophan + caffeine.

 Rawatan menggunakan ubat-ubatan


ubat melegakan migrainAnalgesic(ubat tahan sakit) termasuk narcotic analgesic tetapi ia boleh menyebabkan ketagihan. 


Corticosteroid untuk migraine yang lama (sehingga 24 jam) kerana ia boleh mengurangkan inflamasi. Rawatan menggunakan ubat-ubatan - mencegah migrainSesuai untuk yang menghadapi migrain dua kali atau lebih setiap bulan atau migrain yang terlalu teruk sehingga menganggu perjalanan hidup seharian. 


Betablocker terutamanya propranolol melancarkan perjalanan darah. Calcium channel blocker melancarkan perjalanan darah. Non-steroidalanti-inflammatory drugs (NSAIDs), aspirin. 


Aspirin mengurangkan sakit dan juga mengurangkan pengumpulan platlet. 


Ubat anti-depressant seperti amitryptyline boleh mengawal kandungan serotonin. 


Riboflavin atau vitamin B2 dalam lingkungan 400mg sehari. 


Rawatan menggunakan herba-herbaAntara rawatan herba yang digunakan untuk melegakan sakit migrain ialah St. John’s wort (hypericum), feverfew dan gastrodia. Kelebihan rawatan jenis ini ialah ia tidak melibatkan ubat-ubatan yang selalunya mempunyai kesan-kesan sampingan yang tidak baik. Bagaimanapun, rawatan herba mengambil masa yang lebih lama dan memerlukan pesakit mengambil herba tersebut untuk jangkamasa lama sebelum kesannya dapat dilihat.  TEORI MENGENAI MIGRAIN


Teori tentang migrain disebabkan oleh pengembangan saluran darah sahaja tidak boleh dibuktikan sepenuhnya. Ada yang menyangkalnya dengan bertanya sekiranya teori di atas betul, kenapa migrain berlaku di sebelah kepala sahaja.Saraf (nervous system) bertindak balas terhadap perkara-perkara yang menyebabkan migrain seperti stress. Ini menyebabkan spasm disaluran darah yang kaya dengan saraf seperti arteri di tapak otak kepala.

 Spasm ini menutup atau mengecilkan beberapa saluran arteri yang membekalkan darah ke otak. Apabila ini berlaku, pengaliran darah ke otak berkurangan. Pada masa yang sama, platlet (partikel yang berfungsi mengawal pembekuan darah) melekat antara satu sama lain dan ini menyebabkan bahan kimia serotonin dikeluarkan oleh badan.

 Serotonin ini mengecilkan lagi saluran darah arteri – jadi mengurangkan lagi bekalan darah ke otak.


Pengurangan pengaliran darah ke otak ini menyebabkan bekalan oksigen ke otak berkurangan. Itulah sebabnya tanda-tandanya seperti pendengaran dan percakapan yang terganggu sama seperti tanda-tanda orang yang kena strok (angin ahmar)


Bila bekalan oksigen berkurangan, ada saluran darah arteri yang membuka lebih luas untuk memenuhi permintaan tenaga daripada otak. Pembesaran saluran darah arteri ini mengeluarkan bahan yang menyebabkan kesakitan iaitu prostaglandins daripada tisu-tisu dan sel-sel darah. Bahan-bahan yang menyebabkan inflamasi (pembengkakan) seperti neuropeptides dan yang menyebabkan meningkatnya sensitiviti kepada rasa sakit juga dikeluarkan. Bahan-bahan ini dan juga menyebabkan pengembangan saluran darah arteri menyebabkan terjadinya migrain.  Jenis-jenis migrain yang lainHemiplegicmigraine –

 rasa lemah sebelah badan. Gene yang berkaitan dengan familial hemiplegic migraine ini boleh dikenalpasti. Ophtalmoplegicmigraine – sekeliling mata.

 Basilarartery migraine

 berlaku gangguan di saluran darah arteri ke otak yang utama. Benign exertional headache – disebabkan aktivit-aktiviti seperti berlari, batuk, bersin, Status migraine – berlaku sehingga 72 jam atau lebih. 
Kesakitan yang dirasa sangat teruk.

 Headache-free migraine – tidak sakit kepala, tetapi pening, masalah penglihatan, sembelit, cirit-birit.  
Migrain di kalangan kanak-kanakSebelum baligh kejadian migrain di kalangan kanak-kanak lelaki dan perempuan sama. Selepas itu, selalunya lebih ramai perempuan mengalami migrain. Selalunya kanak-kanak mengalami migrain di kedua-dua belah kepala atau di bahagian hadapan kepala sahaja. Jangkamasanya pula lebih pendek –ia mungkin berlaku selama 30 minit sahaja. Berbanding dengan migrain dewasa, migrain di kalangan kanak-kanak selalunya menyebabkan masalah perut yang lebih teruk.Antara tanda-tanda migrain berlaku ialah muntah, cirit-birit, selalu kencing, dahaga dan berpeluh.No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved impian3@blogspot.com